Geef feedback

Drone challenge

Er wordt nu ruim een jaar met drones gewerkt bij Boskalis Nederland. Surveyer Simon van Riet en piloot Michiel Klomp werken met deze tool van de toekomst.

Hoe werkt het

Als de drone op een project is opgebouwd, wordt het vluchtplan ingevoerd. Vervolgens wordt de drone de lucht in gegooid en via de remote control bedient. Het Unmanned Aerial Vehicle (UAV) werkt vervolgens volautomatisch. Hij meet hoogtes en afstanden en maakt foto’s vanuit verschillende aanzichten. De drone stuurt zijn data aan het eind van de vlucht naar de laptop, de foto’s staan op de SD-kaart in zijn binnenste. Als het vliegtuigje weer geland is, begint het berekenen. “Wij gebruiken een puntenwolk met posities en hoogtes. Eén uur vliegen is twee uur rekenen”, vertelt Simon van Riet. Als bijproduct levert de drone een grote gebiedsfoto, waar onze opdrachtgevers weer blij mee zijn.

Diploma nodig

Het projectteam van Marker Wadden besloot vorig jaar tot de aankoop van een drone. Het ontoegankelijke en moerassige terrein van de Marker Wadden moest gemeten worden. Na drie demovluchten en beoordeling van de kwaliteit van de geleverde data, ging het projectteam over tot aankoop van de Sirius. Michiel Klomp startte zijn opleiding tot piloot. Michiel: “Ik leerde onder andere meedenken in het luchtruim en wat te doen als er gevaar dreigt.” Voor de vergunning was tevens nodig dat Boskalis Nederland als eigenaar van de drone werd gecertificeerd.

Strenge wetgeving

Ook als je in bezit bent van diploma en certificering is het niet toegestaan om zomaar overal te vliegen. “We wachten nu op nieuwe Europese wetgeving”, licht hoofd survey Cor Uiterwijk toe. “We verwachten dat die ons wat meer vrijheid gaat geven, bijvoorbeeld om lange afstanden te vliegen. Nu moeten we de drone steeds in het zicht houden.”

Kennis challenge

Boskalis Nederland neemt nu deel in de Drone challenge, een kennispool van Rijkswaterstaat waarin bedrijven met elkaar bespreken hoe ze nog meer kunnen profiteren van de mogelijkheden van drones. Denk bijvoorbeeld aan het gebruik voor weginspecties: nu nog niet toegestaan, wel zeer interessant. Ook uit NINA (No Injuries- No Accidents) -oogpunt, de drone kan immers ook op onveilige, slecht begaanbare plekken komen.

Drone facts

MODEL: vliegtuig, fixed wing
VLIEGHOOGTE: 85-120 meter
WERKTERREIN PER DAG: circa 2,2 vierkante kilometer
MERK (specialist inmeten): Topcon Sirius Pro
INVESTERING: inclusief software, opleiding, extra onderdelen, certificering en manuren