Geef feedback

Project Duqm is een gigantisch avontuur!

Remko Stiekema is in 2002 bij de Nederlandse Boskalis-organisatie begonnen als Uitvoerder. Sindsdien heeft Remko op tal van grote en kleinere Nederlandse projecten gewerkt. “Het beviel me van meet af aan prima. Boskalis is een heel fijn bedrijf,” vertelt hij.

Wat zijn de belangrijkste taken van een Hoofduitvoerder grootschalig grondverzet?

“Kinderen vinden het heerlijk om met zand te spelen, en ik vind het nog steeds prachtig. Droog grondverzet is echt mijn specialiteit. Als Hoofduitvoerder bepaal ik al in de voorbereidingsfase van een project de ideale volgorde van de grondwerkzaamheden. Vervolgens komt het aan op het goed organiseren van alle uitvoerende taken. Ik houd de hoofdlijnen in de gaten, stuur de Uitvoerders aan en ik zorg dat ik altijd voorbereid ben op de volgende fase van het werk. Grondverzet is véél meer dan zomaar wat zand kiepen. Je hebt te maken met tal van protocollen omtrent grondzettingen en omgevingsfactoren. De uitdaging is om ieder project op tijd en binnen budget af te leveren, te voldoen aan alle eisen en kosten te besparen.”

Boskalis is een heel fijn bedrijf

Hoe kwam je op het grote internationale project in Duqm terecht?

“Ik ben vader van drie kinderen en toen zij ouder werden, heb ik aangegeven dat ik graag op een project in het buitenland wilde werken, en dat werd Duqm. Dat wij als discipline specialistisch grondverzet van Boskalis Nederland meedraaien op zo’n groot internationaal project is uniek. Voor alle betrokkenen is dit project een gigantisch avontuur. Na mijn aankomst in Oman drong het pas tot me door hoeveel er bij zo’n grote internationale operatie komt kijken. Neem alleen al het aantal vergunningen, de visa-aanvragen en de douaneformaliteiten, de enorme mobilisaties en de hoeveelheid materialen die we per schip en zelfs per vliegtuig hierheen halen.”

Zie je overeenkomsten tussen het project Duqm en je eerdere projecten in Nederland?

“Mijn laatste project in Nederlands was de aanleg van de A4 tussen Delft en Schiedam. Dat was een prachtig combinatiewerk, waar tal van disciplines van Boskalis aan bod kwamen. Die verscheidenheid aan activiteiten zie je ook op het Duqm-project. Dat is een duidelijke overeenkomst. Op multidisciplinaire projecten is het cruciaal dat alle bedrijfsonderdelen optimaal samenwerken, en dat gaat hier op alle niveaus heel goed. Dankzij dat teamwork zetten we hier een prachtig resultaat neer.”

In hoeverre wijken de omstandigheden in Duqm af van projecten in Nederland?

“Nog afgezien van de hoge temperatuur zijn vrijwel alle omstandigheden anders. In Nederland werken we veel in zachte veengrond, hier zetten we zware D9-bulldozers met rippertanden in om de grond los te trekken. In alle opzichten is dit een kolossaal karwei. We hebben een enorme dijk aangelegd om kademuren en aanlegsteigers te kunnen bouwen in een uitgestrekte polder van zo’n twintig meter onder de zeespiegel. Vervolgens hebben we die dijk ook weer helemaal weggehaald. En dat doen we in een andere cultuur, met veel lokale werknemers die we soms echt het vak hebben moeten leren.”