Onze collega's aan het woord

Marc Francooijs
Trainee

Marc Francooijs is in september 2015 begonnen aan het Traineeship bij de Dredging divisie. Nu bijna anderhalf jaar later is hij druk bezig met het afronden van het Traineeship. Marc kijkt tevreden terug op zijn periode als trainee en kan niet wachten om zijn carrière binnen Boskalis een vervolg te geven.

‘Mijn afstudeeropdracht voor de studie Civiele Techniek heb ik uitgevoerd bij Boskalis Nederland. Ik heb daar de technische en financiële haalbaarheid onderzocht van een vaarverbinding. De afstudeerstage beviel zo goed dat ik graag als Trainee wilde starten bij de internationale organisatie van Boskalis. De concurrentie om een van de plekken binnen het Traineeship te bemachtigen was groot en ik was dan ook blij én trots toen ik hoorde dat ik mocht starten als Trainee. Met mijn studie Civiele Techniek kon ik zowel starten bij de Dredging divisie als bij de Offshore Divisie, maar aangezien ik graag met mijn laarzen in de modder sta, heb ik gekozen voor de bagger.

Vlak na de introductieweek in september kreeg ik te horen dat ik het eerste blok twee keer acht weken naar Lazaro Cardenas in het westen van Mexico zou gaan. Boskalis was verantwoordelijk voor het uitdiepen en uitbreiden van de bestaande haven van Lazaro Cardenas met behulp van cutterzuiger Cyrus II. Ik ging gespannen naar het vliegveld, maar eenmaal in het vliegtuig dacht ik: ‘Nu gaat het avontuur echt beginnen!’. Het project was in de opstartfase en ik heb geholpen met de vele voorbereidende werkzaamheden, zoals het samenstellen van stortcontainers, het gereedmaken van het stort (bunds uitzetten), drijvende leidingen samenstellen, landleidingen en wal-aansluitingen installeren etc. Wat ook op mijn bord lag, was het opzetten van het wear & tear systeem, waarmee de slijtage van de leidingen bijgehouden kon worden. Toen de Cyrus II op het werk was, heb ik de slijtage van de leidingen (op het water en het stort) bijgehouden. Door een maand lang met een ervaren Stortbaas op te trekken, heb ik veel geleerd over alles wat met het stort te maken heeft. Het stort is één van de mooiste plekken op het werk! Met groot materieel en enorme krachten wordt het project gerealiseerd. Aangezien ik nog nooit aan boord was geweest van een cutterzuiger, heb ik twee weken meegelopen aan boord van de Cyrus II. Op de cutterzuiger heb ik allerlei werkzaamheden aan dek, op de brug en in de machinekamer uitgevoerd, zoals het verwisselen van pick points, het bedienen van pompen en het plegen van onderhoudend aan machines en andere bewegende delen. Na acht weken ben ik vier weken met verlof gegaan. Eenmaal terug in Mexico mocht ik met de Uitvoerder meelopen om vervolgens zijn taken op mij te nemen. Dat betekent ’s ochtends de wisseling van de nacht- en dagploeg op het stort meemaken, een belletje naar de cutterzuiger en vervolgens naar kantoor om in de ochtendmeeting de stand van zaken te bespreken.

Je leert zo ontzettend veel tijdens het Traineeship.

Het tweede blok van het Traineeship ben ik wederom naar een baggerproject afgereisd. In de rol van Superintendent heb ik allerlei werkzaamheden uitgevoerd en kreeg ik vanaf de eerste dag veel verantwoordelijkheid. Zo hield ik mij onder andere bezig met de planning, zoals het dumpplan en stortplan, het opstellen van rapportages, het uitvoeren van kwaliteitsmetingen en het aansturen van het survey-team. Ook op dit tweede werk heb ik een onwijs leuke leerzame tijd gehad.

Inmiddels ben ik net klaar met het derde blok van het Traineeship en werk ik op kantoor in Papendrecht. Ik houd mij onder andere bezig met risicoanalyses en het schrijven van werkmethodes voor tenders. Nu ik op kantoor zit, maak ik een hele andere kant van projecten mee. Deze praktijkervaring op kantoor is zeer waardevol, want ik kan de kennis goed gebruiken op de projecten. Maar eerlijk is eerlijk, het werk buiten met af en toe de zilte lucht van het stort is het allermooiste! Het Traineeship van Boskalis kan ik in ieder geval iedereen aanraden die in korte tijd heel veel wil leren op professioneel- en persoonlijk vlak.’

Wil je meer weten over werken bij Boskalis? Lees dan de andere verhalen van collega’s!