Geef feedback

Onze collega's aan het woord

Stijn van Iersel
Eerste stuurman

Stijn van Iersel is 1e stuurman op het valpijpschip Rockpiper. Na afronding van de bagger- en zeevaartopleiding bij het Scheepvaart & Transport College (STC) in Rotterdam in 2004, werd Stijn stagiair op de sleephopperzuiger Oranje en daarna 3e en 2e stuurman op de sleephopperzuiger Prins der Nederlanden. Vervolgens werkte hij als 2e stuurman op de sleephopperzuigers Coronaut en Cornelia, en werd toen 1e stuurman op de sleephopperzuiger Crestway. Sinds de ingebruikname in mei 2012 is hij 1e stuurman op de Rockpiper.

“De Rockpiper wordt ingezet op offshore projecten, en doet daar eigenlijk het tegenovergestelde van een baggerschip. We deponeren stenen op de zeebodem om olie- en gaspijpleidingen en kabels te beschermen. Dat gebeurt met behulp van een flexibele valpijp, die aan de onderzijde voorzien is van een remotely operated vehicle (ROV). Deze op afstand bestuurbare robot is uitgerust met camera’s en sensoren. Thrusters zorgen ervoor dat we de valpijp ook in slechte weersomstandigheden tot op tien centimeter nauwkeurig boven de gewenste plek kunnen positioneren. De Rockpiper is bijna 160 meter lang en 36 meter breed. Het schip is uitgerust met DP2, een geavanceerd dynamic positioning systeem. Eigenlijk is de Rockpiper een ‘varende productiefaciliteit’. Verdeeld over twee grote ruimen kan het schip 24.000 ton stenen vervoeren. Met elektrisch aangedreven excavators worden de stenen in grote ruimen gedeponeerd. Via transportbanden komen ze terecht in een centrale hopper. Daarna worden ze door een transportband naar de moonpool vervoerd, van waaruit ze terechtkomen in de valpijp, die bestaat uit losse buizen met een lengte van 8 meter en een diameter van 70 centimeter. De buizen worden met een grote bovenloopkraan boven de moonpool gebracht en daar geassembleerd tot de gewenste diepte.

 

Als eerste stuurman moet je van alle markten thuis zijn!

Mijn takenpakket als 1e stuurman loopt uiteen van de aansturing op de brug, de navigatie van het schip en het aansturen van de medewerkers die belast zijn met het dynamic positioning-systeem tot bemoeienis met het laadproces van de stenen, de gang van zaken rond de valpijpinstallatie en de ROV, het steenstortproces en tal van andere taken. We werken hier doorgaans met ruim 50 man aan boord. Dat brengt veel verantwoordelijkheden met zich mee, maar het biedt ook vrijheid. Ik zit niet vast op mijn stoel. Mijn werk op de brug draag ik geregeld over aan de 2e of 3e stuurman. Dit schip is echt een complex bedrijf, en als 1e stuurman moet je van alle markten thuis zijn. Er is altijd veel te doen en ik voel me overal bij betrokken – het werk is nooit klaar.

Aan boord van de Rockpiper is alles goed geregeld. De zeven verdiepingen hoge scheepsaccommodatie heeft een groot aantal kantoorruimtes voor onder meer de scheepsleiding, uitvoerders, voorlieden en medewerkers voor de on- en offline survey-taken. Er zijn kantoren voor de opdrachtgevers, en er is een medische post. De slaaphutten zijn ruim en goed geoutilleerd. De royale – alcoholvrije – bar, die is voorzien van een complete banduitrusting (drumstel, gitaren, versterkers), wordt geregeld door bemanningsleden omgetoverd tot Hardrock Café Rockpiper. Er is een internetcafé, een kombuis zo groot als een flinke restaurantkeuken en een omvangrijke messroom. Dankzij de imposante koelcellen en voorraadruimtes is de Rockpiper voorbereid op langere periodes waarin het schip niet bevoorraad kan worden. Er is een wasserij, een intensief gebruikte sportzaal met fitness-apparatuur en een sauna, waar vooral tijdens de koude winterdagen, in bijvoorbeeld Noorwegen, dankbaar gebruik van wordt gemaakt.

De afgelopen jaren ben ik met de Rockpiper op tal van plaatsen geweest, zoals Singapore, Duitsland, Venezuela, Italië, de Ierse Zee en Noorwegen, en ik hoop dat er nog veel gaan volgen. Boskalis is een uitstekende werkgever en ik heb een prima baan, die me ook de vrijheid geeft om mijn vrije tijd leuk in te vullen.”

Wil je meer weten over werken bij Boskalis? Lees dan de andere verhalen van collega’s.