Onze collega's aan het woord

Tom van de Ree
Trainee

Tom van de Ree heeft in 2014 in het kader van de masterstudie offshore & dredging engineering drie maanden stage gelopen op het project The Base in Qatar. Na het afronden van zijn stage hield het echter niet op voor Tom, want in september 2015 is hij begonnen aan het traineeship van Boskalis. Zoals Tom zelf zegt: ‘Een stage bij Boskalis kan ik iedereen aanraden en het is de ideale manier om de organisatie snel te leren kennen.’

“Een stage bij een toonaangevende maritieme dienstverlener leek mij de ideale manier om tijdens mijn studie relevante werkervaring op te doen. Maar eerlijk is eerlijk; toen ik eenmaal in het vliegtuig zat richting Qatar kon ik niet ontkennen dat ik enigszins last had van gezonde spanning. Bij aankomst op de luchthaven was alles uitstekend geregeld. Een chauffeur stond klaar om mij op te halen en naast een mooi appartement had ik ook de beschikking over een auto en telefoon. Een fijne bijkomstigheid was dat er Wi-Fi beschikbaar was waardoor ik familie en vrienden op de hoogte kon houden van mijn tijd in Qatar.

Eenmaal op kantoor kreeg ik te horen dat ik de ruimte had om mijn eigen stage vorm te geven. Oftewel, de ideale gelegenheid om het maximale uit mijn tijd in Qatar te halen! De eerste week liep ik mee met de waterbaas en was ik vooral werkzaam als deckhand op de multicat BKM 102. Doordat het waterwerk met de multicat BKM 102, zoals het plaatsen en verstellen van ankers en pijpleidingen, verdeeld was over heel het project leerde ik ‘de weg’ snel kennen.

 

Wat is er nu mooier dan met je laarzen door de bagger lopen?

Tijdens de tweede week stond het werk van de survey afdeling centraal. Naast meekijken heb ik in de loop van de week ook zelfstandig werkzaamheden uitgevoerd. Ook het verwerken van de surveys heeft de revue gepasseerd en op de laatste dag is het mij zelfs gelukt om opgevraagde tekeningen te maken.

De week daarna heb ik op de snijkopzuiger Taurus II gewerkt. Het viel mij op dat werkelijk alle ruimte aan boord optimaal wordt benut. Mijn hoofdtaak was het vervangen van de pick points. Aangezien dit zo snel mogelijk moest gebeuren deed het mij een beetje denken aan een pitstop bij de formule 1. Natuurlijk draaide ik ook mee in de algemene werkzaamheden zoals schilderen, tanks peilen, smeren van gereedschap en het dek schoonmaken. Na de Taurus II was de sleephopperzuiger Coastway aan de beurt. Ik vond het leuk om te zien hoe een sleepkop en het complete pijpleidingen-netwerk er in het echt uitziet. Naast kraanwerk en assistentie bij een duikoperatie heb ik veel tijd doorgebracht met de dredgemaster en stuurman. Uiteindelijk mocht ik zelf het rainbow proces besturen. Ik vond dit super gaaf om te doen aangezien tijdens mijn studie de achterliggende theorie is behandeld.

De eerste maand vloog voorbij en ik wist zeker; de komende maanden ga ik nog veel meer leren! Dit bleek ook absoluut zo te zijn want na de eerste maand ben ik door een superintendent vanuit het traineeprogramma ingewerkt op zijn werkzaamheden en kon ik als assistent uitvoerder aan de slag. In die rol was ik medeverantwoordelijk voor de re-handling van het gebaggerde materiaal. Door de grote afstanden tussen de verschillende eilanden werd het materiaal niet alleen via pijpleidingen getransporteerd maar ook met behulp van bakken. Het was mijn taak om het proces te coördineren en de voortgang te rapporteren aan de worksmanager. Planning en overzicht was zeer belangrijk aangezien het re-handling team verdeeld was over meerdere eilanden en er regelmatig van laad- en loslocatie gewisseld werd. De complexiteit van het baggerwerk maakte het noodzakelijk om continu naar oplossingen te zoeken. Ik vond dit erg leuk en uitdagend om te doen. Regelmatig was ik ook op de stort te vinden omdat de re-handling daarvan afhankelijk is. De combinatie van het dynamische uiterlijk met de zware machines maakt dat ik erg gecharmeerd was van de stort. En wat is er nu mooier dan met je laarzen door de bagger lopen?

De stage bij Boskalis was absoluut het leukste onderdeel van mijn studie. Vooral de praktische ervaring is zeer waardevol. Ik vind het gaaf dat ik in relatief korte tijd echt onderdeel uitmaakte van het projectteam en dat ik waardering kreeg voor mijn werkzaamheden. Kortom een unieke stage op een uniek project!”

Wil je meer weten over werken bij Boskalis? Lees dan de andere verhalen van collega’s.