Geef feedback

Onze collega's aan het woord

Yetzo de Hoo
ROV-pilot

Yetzo de Hoo is ROV-pilot bij Boskalis Offshore Subsea Services. Tijdens de hbo-opleiding tot marine officier werd aandacht besteed aan ROV’s en dat heeft Yetzo zijn interesse gewekt. Na zijn opleiding solliciteerde hij bij SMIT en werd aangenomen als ROV-pilot.

“Mijn opleiding tot marine officier was zowel gericht op het werk in de machinekamer als op de brug. Mijn hart ligt bij het sleutelen en elektronica, maar het werk als stuurman vind ik ook interessant. Het leuke van mijn werk als ROV-pilot is dat ik die twee aspecten kan combineren. Verder houd ik van ruimte om me heen, en waar heb je meer ruimte om je heen dan op zee? De arbeidsomstandigheden zijn goed, ik leer elke dag wat bij, en er zijn voldoende doorgroeimogelijkheden.

Remotely operated vehicles (ROV’s) zijn robots die onder water uiteenlopende taken kunnen uitvoeren. Vaak zijn dat werkzaamheden op locaties die door duikers niet of moeilijk bereikt kunnen worden, maar kleinere ROV’s worden ook ingezet ter ondersteuning van duikers. De ROV hangt aan een verbindingskabel, umbilical cord of tether genoemd, die het apparaat vanaf een schip of platform ook van spanning voorziet en waardoor de signalen van alle apparatuur naar boven worden getransporteerd. Aan boord bevindt zich het bedieningscentrum (control cabin), van waaruit de ROV wordt bestuurd en waar de verzamelde data wordt verwerkt en geïnterpreteerd. ROV’s worden voornamelijk gebruikt in de offshore industrie, maar ook voor specifieke taken zoals het opsporen van munitie op de zeebodem.

 

Het heeft wel iets weg van een computerspel.

Boskalis beschikt over ROV’s in diverse categorieën. Het kleinste type (Seaeye Cougar en Panther) is uitgerust met camera’s, verlichting en (sonar)sensoren en wordt gebruikt voor observaties onderwater, soms ter ondersteuning van duikers. ROV’s uit de middenklasse (Seaeye Tiger) zijn zwaarder en hebben een bredere functionaliteit, zoals een eenvoudige grijparm die kettingen kan vastpakken en kleine obstakels kan verwijderen. Ik werk zelf voornamelijk met het zwaarste type ROV: de Schilling HD, waarvan Boskalis er twee bezit. Deze ROV’s worden ingezet voor een scala aan werkzaamheden, zoals inspectie, installatie, reparatie en berging. De lanceersystemen, de ‘workshop’, alle randapparatuur en zelfs de control cabins zijn ondergebracht in containers, waardoor het materieel snel naar iedere gewenste locatie vervoerd kan worden.

De Schilling ROV is gekoppeld aan een Tether Management System (TMS). Dit systeem fungeert niet alleen als brein, maar zorgt er ook voor dat de tether altijd strak gespannen blijft. De ROV maakt zich op werkdiepte los van de basis en kan vervolgens, met een reikwijdte van 450 meter, door het water ‘vliegen’. Die voortbeweging is mogelijk dankzij vier horizontale en drie verticale roerpropellers (thrusters). De ROV weegt ongeveer vijf ton en heeft een werkdiepte van 3.000 meter. Een hydraulisch systeem zorgt voor de aandrijving en voor het aansturen van een diversiteit aan apparatuur, zoals slijptollen en waterjets. De ROV’s kunnen zelfs voorzien worden van een baggerpomp om zand van de zeebodem te verwijderen. De Schillings zijn ook uitgerust met twee titanium grijparmen (manipulators). De grootste bestaat uit zeven gewrichten en is daardoor ongelooflijk wendbaar. De ROV’s hebben voorts meerdere camera’s, geavanceerde plaatsbepaling, akoestische bakens, diepte- en hoogtemeters en allerlei sensoren. De uitrusting kan per project verschillen.

Als ROV-pilot stuur je een operatie aan vanuit de control cabin. Tal van monitoren tonen een schat aan informatie, die door de ROV wordt verzameld. Met touchscreens kunnen de verschillende functies van de manipulators worden bediend. Het besturen van de ROV tijdens het ‘vliegen’ doen we met joysticks, net als in een F16. Eigenlijk heeft het wel iets weg van een computerspel. Samen met mijn collega’s werk ik in shifts van 12 uur. Voor de dagdienst betekent dat: vroeg opstaan, douchen, ontbijten en rond kwart voor zes het werk overnemen van de afgaande ploeg. We werken met drie mensen per shift. Een van ons bestuurt de ROV, een collega zit ernaast als co-pilot en er is altijd een supervisor op het werk aanwezig. We zorgen dat we altijd met minstens twee man in de control cabin aanwezig zijn, zodat we in geval van nood adequaat kunnen reageren. De derde collega is in die tijd aan het werk in de workshop, want er is altijd veel bijkomend werk te doen, zoals bestellingen, administratie en vooral veel onderhoudsklussen. Vrijwel alle systemen werken hydraulisch, dus er moeten altijd wel filters worden vervangen en onderdelen worden schoongemaakt of gerepareerd. Die technische kant van het werk is zeker zo interessant als het ‘vliegen’ zelf.”

Wil je meer weten over werken bij Boskalis? Lees dan de andere verhalen van collega’s.